Meetjeslandse Bouwmaatschappij

Vlaamse sloop- en heropbouwpremie 

Onder bepaalde voorwaarden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning. In alle andere gevallen betaalt u 21% btw. Particulieren in het Vlaamse gewest kunnen alsnog beroep doen op een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie. 

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie is verlengd tot eind 2022. Voor aanvragen van omgevingsvergunning in 2020 bedraagt tot de sloop- en heropbouwpremie 7500 euro. Voor aanvragen van omgevingsvergunningen in 2021 en 2022 bedraagt de sloop- en heropbouwpremie 10.000 euro.

De slooppremie moet je altijd aanvragen binnen de 3 maand na de goedkeuring van de omgevingsvergunning voor sloop- en heropbouw. Om in aanmerking te komen voor de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie moet u een  verklaring  op  eer indienen,  waarin u vermeld dat  u  op basis  van  de federale  btw-wetgeving  voor dit bouwproject niet in aanmerking kan komen voor het 6% btw-tarief bij sloop en heropbouw en geen aanvraag daartoe ingediend heeft of zal indienen.

Voor aanvragen omgevingsvergunning in 2021 en 2022 is deze premie dus niet cumuleerbaar met de federale 6% btw-regelgeving.

Deze premie staat los van eventuele verhuur via het SVK; alle informatie daarover en aanvragen kan u terugvinden bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)

 

Vlaamse sloop- en heropbouwpremie verlengd tot eind 2022.

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie is verlengd tot eind 2022. Voor aanvragen van omgevingsvergunning in 2020 bedroeg de sloop- en heropbouwpremie 7500 euro. De termijn om deze premie aan te vragen is voorbij. Voor aanvragen van omgevingsvergunningen in 2021 en 2022 bedraagt de sloop- en heropbouwpremie 10.000 euro.

Aanvraag omgevingsvergunning vanaf 1/1/2021 tot en met 31/12/2022 (premie 10.000 euro - GEEN cumul mogelijk met federale 6% btw regelgeving)

De slooppremie moet je altijd aanvragen binnen de 3 maand na de GOEDKEURING van de omgevingsvergunning voor sloop- en heropbouw. Om in aanmerking te komen voor de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie moet je een  verklaring  op  eer  doen dat  men  op  basis  van  de  federale  btw-wetgeving  voor  dit bouwproject niet in aanmerking kan komen voor het 6% btw-tarief bij sloop en heropbouw en geen aanvraag daartoe ingediend heeft of zal indienen.

Dossiers die te laat worden ingediend, kunnen niet genieten van de premie.

Onderzoek dus eerst of je in aanmerking voor de 6% btw bij sloop en heropbouw.