Meetjeslandse Bouwmaatschappij

Het Sociaal Verhuurkantoor in beeld

Promotiefilm SVK

Gerust verhuren en tegelijk maatschappelijk je steentje bijdragen?

 

Dat kan via het Sociaal Verhuurkantoor. Ontdek de vele voordelen in deze video!

 

Sociale verhuurkantoren in Oost-Vlaanderen lanceren nieuwe communicatiecampagne ‘Verhuur gerust’ om sociale verhuur te promoten

 

Met de nieuwe communicatiecampagne ‘Verhuur gerust’ willen de tien Oost-Vlaamse sociale verhuurkantoren (SVK’s), met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen, sociale verhuur in de kijker zetten en zorgen voor meer huurwoningen voor gezinnen met de laagste inkomens en de hoogste woonnood.

 

Tekort aan sociale woningen

De wachtlijst voor een sociale woning was nog nooit zo lang. Door de energiecrisis en de stijgende prijzen is de verwachting dat alleen maar meer gezinnen moeten zoeken naar een sociale woning om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Maar net die sociale huurmarkt heeft een groot tekort aan betaalbare, kwalitatieve woningen. Om die reden hebben de tien sociale verhuurkantoren van Oost-Vlaanderen samen met de provincie Oost-Vlaanderen een nieuwe campagne in het leven geroepen, met als doel sociale verhuur bekender te maken bij een breder publiek.

 

Verhuur gerust

De campagne draagt de naam ‘Verhuur gerust’, en wil benadrukken dat verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor gerust kunnen zijn. Gerust om verschillende redenen: ze krijgen elke maand stipt hun huurinkomsten van het SVK, zelfs bij tijdelijke leegstand, ze worden begeleid bij renovatiewerken, hoeven zich niets aan te trekken van de administratieve rompslomp, en hoeven zich geen zorgen te maken om eventuele wanbetalingen of uithuiszettingen.

 

En dat alles met een maatschappelijke verantwoordelijkheid, want als je een woning verhuurt via een SVK, help je een kwetsbaar gezin. Een sociaal verhuurkantoor verhuurt immers woningen via een puntensysteem, niet op basis van chronologie. Wie de hoogste woonnood heeft en het laagste inkomen, komt bovenaan de wachtlijst te staan.

 

Interessante formule

Wie verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor heeft verschillende financiële voordelen die verhuurders op de private huurmarkt niet hebben. Zo genieten sociale verhuurders van 40% korting op de jaarlijkse onroerende voorheffing, hebben ze recht op sterk verhoogde renovatiepremies, betalen ze slechts 7% registratierechten bij de aankoop van een woning, en betalen ze 6% btw op bouwkosten bij sloop en heropbouw of 12% btw bij nieuwbouw, in plaats van 21%. Deze gunstmaatregelen compenseren zo de iets lagere huurprijs die een SVK kan bieden. “De huurprijs voor de sociale huurder wordt bepaald door de huurprijs die een SVK betaalt aan de verhuurder. Om een woning dus betaalbaar aan te kunnen bieden aan deze kwetsbare doelgroep, zijn we genoodzaakt om maandelijks iets minder te betalen,” stelt Jonas De Vlieger, algemeen directeur van het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen. “Maar door de financiële en fiscale voordelen is het totaalplaatje in veel gevallen wel interessant. En dat totaalplaatje willen we graag met meer potentiële verhuurders kunnen bespreken.”

 

Campagne moet mensen doen stilstaan

De campagne ‘Verhuur gerust’ heeft naast een eigen naam ook een sprekend beeld. “We wilden de campagne de juiste uitstraling geven, via een opvallend beeld dat mensen triggert om er wat langer naar te blijven kijken,” zegt gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Wonen bij de provincie Oost-Vlaanderen. “Meer dan 180.000 huishoudens wachten momenteel op een sociale woning. En die problematiek verdient een beeld dat verhuurders doet stilstaan, dat hen laat nadenken of deze verhuuroptie ook iets voor hen kan zijn.”

 

Door de financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen kunnen de sociale verhuurkantoren hun werking breder bekendmaken. Zo kun je hen in oktober terugvinden met een stand op de Bis-beurs in Gent, de grootste bouw- en verbouwbeurs van Vlaanderen, en wordt het campagnebeeld via advertenties verspreid in enkele magazines. Ook heeft het project zijn eigen website waarop de voordelen staan uitgelegd, en waar je de verantwoordelijke van elke Oost-Vlaamse gemeente terugvindt. Daarnaast lees je er enkele getuigenissen van verhuurders.

 

Neem zeker eens een kijkje op de campagnewebsite www.verhuurgerust.be

 

Ook interesse om sociaal te verhuren met een gerust hart? Contacteer coördinator Ilse Baert voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek via info@svkmeetjesland.be of 09/432.20.09.