Eerste vrijblijvend gesprek 

Als u uw woning wil verhuren aan een SVK, contacteert u het SVK in uw buurt voor een eerste gesprek. Dit gesprek is vrijblijvend en louter informatief. Het SVK licht haar werking uitgebreid toe en vraagt naar algemene kenmerken van de woning (bijvoorbeeld ligging, vloeroppervlakte, aantal slaapkamers …). Het SVK maakt graag meteen een afspraak om de woning te bezichtigen.

 

Woning bezichtigen 

Tijdens het bezichtigen van de woning zal het SVK samen met u de algemene en technische kenmerken van de woning overlopen en nagaan of de woning voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen:

  • Hebben de ramen enkel of dubbel glas?
  • Is het dak geïsoleerd?
  • Hoe wordt de woning verwarmd?
  • Is er een trap/lift aanwezig?
  • Is er (zichtbare) vochtschade?
  • Is de woning (brand)veilig?

De werking van het SVK wordt verder persoonlijk toegelicht tijdens het bezoek ter plaatse.

Voldoet uw woning niet aan de geldende kwaliteitsnormen? Dan zal het SVK u adviseren om enkele verbeterings- en/of renovatiewerken uit te voeren. Dit kunnen kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van een aarding of het voorzien van bijkomende verluchting, of uitgebreide renovatiewerken zijn.

Zo’n renovatiewerken komen vaak in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie en/of een sociale dakisolatiepremie,... Zie premies bij renovatie

 

Richthuurprijs 

Na de bezichtiging kan een richthuurprijs meegdeeld worden, deze ligt lager dan de private huurmarkt, maar is steeds gebaseerd op een aantal pijlers zoals aantal slaapkamers, ligging, comfortniveau, eventuele renovatiewerken, extra energiezuinige ingrepen, de eventuele aanwezigheid van een garage of tuin, voorzieningen in de nabijheid... 

Wanneer een akkoord gevonden wordt over de richthuurprijs, wordt een intentieverklaring opgesteld met de belangrijkse zaken uit het huurcontract opgesomd. De woning kan na 8 weken verhuurd worden via het SVK. 

 

Elke woning die verhuurd wordt aan een SVK moet beschikken over een conformiteitsattest. Dit attest reikt het agentschap Wonen-Vlaanderen uit na een positieve woningcontrole. Tijdens de woningcontrole gaat Wonen-Vlaanderen na of de woning voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen. Het SVK vraagt de woningcontrole aan en deze is kosteloos. 

Copyright 2021 by DotNetNuke Corporation